Autorul român – prietenul tău pe Facebook

“What really knocks me out is a book that, when you’re all done reading it, you wish the author that wrote it was a terrific friend of yours and you could call him up on the phone whenever you felt like it. That doesn’t happen much, though.”
― J.D. Salinger

Scriitorul român contemporan îi este cititorului mai accesibil decât a fost vreodată vreunul dintre înaintașii săi. Îl ai în lista de Facebook, îi dai și îți dă Like, comentează la postările tale și tu comentezi la ale lui. De multe ori, i te plângi că ai vrea să-i cumperi cartea, dar ți-e greu, că portofelul ți-e îngust la gură, sperând că el o să se simtă și-o să ți-o trimită moca.
Cartea nu e scumpă, iar portofelul tău nu e îngust la gură, ci doar ai crescut cu ideea că o carte nu are valoare. Cartea are valoare. Pentru editură este quantificabilă în bani (atât de puțini, încât să conduci o editură în care se promovează autori români nu se mai cheamă că ai o afacere, ci că execuți un act de profund patriotism), iar pentru autor, în tonele de suflet așternute între paginile ei.
O carte nu se scrie într-o zi, o săptămână sau o lună. Ca regulă – deși unii autori sunt mai rapizi – o carte bună iese din mâna autorului în minimum 9 luni. Crezi că degeaba durează cât o sarcină? Pentru că fiecare volum este un copil, iar aducerea lui pe lumea este un travaliu epuizant.
Dar să ne întoarcem la ideea de la început…
Românii nu-și prețuiesc autorii. De fapt, aici vorbim de o meteahnă generalizată. Românii nu apreciază nimic românesc, uitând că, reducând la zero pe unul de-al lor doar pentru vina de a se fi născut aici, se reduc pe sine la zero.
Cititorii se înghesuie să vadă un autor străin care poposește la vreun eveniment prin țărișoară, dar consideră că e un deranj prea mare să se ducă la unul asemănător care l-ar avea ca epicentru pe un scriitor român. Nici prea multe poze de profil Facebook n-am văzut în care cititorul să se afișeze cu un autor român. În schimb, cele în care apar zâmbind în extaz alături de unul străin sunt peste tot.
Autorii români contemporani sunt excepționali. Scriu competitiv, scriu în spiritul vremurilor pe care le trăim, ar putea oricând să se dueleze (în scris, desigur) cu oricare dintre cei străini, și culmea, să mai și câștige. Ghinionul lor a fost că s-au născut în România și nu într-o țară care să le valorifice talentul în toate felurile posibile.
Mulți dintre autori, dacă ar fi fost americani, și-ar fi văzut cărțile ecranizate deja. Milioane de români care nu i-ar fi băgat în seamă dacă ar fi fost de-al lor, ar avea orgasme doar dacă ar primi câte un amărât de Like rătăcit.
Dar autorul român e prieten cu tine. Îl ai în listă și vezi când l-a durut măseaua, când i-a murit pisica sau când s-a despărțit de partenerul de viață. Familiaritatea asta să fie de vină? Faptul că te tratează de la egal la egal și nu se rupe în figuri de vedetă? Păi, dacă răspunsul este ăsta, tu, cititorule român, ai o mare problemă.
Autorul român nu trăiește din scris. Are un alt job care îi asigură – cât de cât – traiul, iar de scris se ocupă când are timp, când nu-i pică ochii în gură de oboseală sau când copiii săi nu au primit prea multe teme de la școală.
Dacă-ți place cum scrie un autor român, ajută-l! Cumpără-i cartea!
Sunt atât de puțini care o fac.
Majoritatea celor care vor să-i citească volumele stau atârnați prin grupuri în care se sharuiesc pdf-uri pirat.
Hai, poate că ai făcut-o, i-ai descărcat un pdf de undeva. Dacă ți-a plăcut ce ai citit, cumpără-i-le pe următoarele. Bucuria pe care i-ai face-o autorului este cea mai prețioasă din lume, pentru că se măsoară sufletește.
Crezi că dacă dai tu 20 de lei pe cartea lui, autorul va fugi de îndată la un showroom auto și își va cumpăra cea mai bengoasă mașină? Crede-mă, dacă va reuși să-și ia un covrig cu mac, e mare lucru.
Autorul român preferat îți oferă o altă lume în care tu te scufunzi cu totul pentru câteva ore sau zile.
Crezi că asta are preț?
Dacă autorul ar fi un dealer de lumi fantastice cu care tu ai vrea să te contopești, cât ai fi în stare să-i plătești ca să ai parte de starea aia de beatitudine?
Cu siguranță, infinit mai mult decât costă cartea lui în librării.